VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI VÝCHODOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ENTOMOLOGICKÉ 2023

04.01.2024 20:08

Kontakt na pobočku, Výbor :

Kontakt: Předseda VČ pobočky Mgr. Tomáš Kopecký, tel: 604894897, email: kopido@seznam.cz, místo jednání: Obvykle se setkáváme v prostorách Muzea východních Čech Opletalova 334 (areál Gayerových kasáren), 500 01 Hradec Králové 1. GPS: 50°12'46.760"N, 15°50'3.290"E  - zajišťují RNDr. B. Mocek, M. Mikát.

Internetové stránky: https://vychodoceska-pobocka-cse.webnode.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/vccse/

Výbor pobočky pracuje ve složení: Předseda: Mgr. Tomáš Kopecký, členové výboru: RNDr. Bohuslav Mocek, Miroslav Mikát, Jan Pelikán, Ing. Jiří Klouček

Aktivita pobočky:

  • V posledních letech se činnost členů projevuje spíše na bázi individuálních kontaktů, nebo sdružování v menší skupiny pro konkrétní akce. Těmi jsou nejen individuální výzkumné entomologické projekty, jejichž příklady uvádíme níže, ale i akce ve prospěch ochrany přírody organizované jinými, tímto směrem zaměřenými spolky.
  • Obvyklé předjarní setkání členů pobočky a přednášky v prostorách Muzea východních Čech bohužel neproběhla z důvodu rekonstrukce budovy.
  • Podařilo nám se ale alespoň zapojit do tradičních brigád na pomoc PP Na Plachtě 1. 4. 2023 a 15.10.2023.
  • Protože pobočka má dobrovolný patronát nad významnou entomologickou lokalitou písčiny u Čeperky rádi jsme se zúčastnili dobrovolnické brigády (management) 12.8.2023.
  • Pravidelná setkání: členové pobočky a další příznivci entomologie se pravidelně setkávali, pokud to nařízení vlády kvůli pandemii nezakazovala obvykle každé pondělí v Hradci Králové a v neděli v Pardubicích. Podobně se využívají k pravidelnému setkání 2x za rok pořádané výměnné dny v Pardubicích.

Individuální výzkumné projekty, na kterých se podílejí členové Východočeské pobočky ČSE:

  • Východní Čechy: výzkumné projekty pro AOPK v roce 2023 např. výzkumy PP Upolíny u Kamenice, PP Velká louka, PR Křížová cesta, PR Svatomariánské údolí, PR Zlatá louka, NPR Adršpašsko-teplické skály, PP Kočičí skály, PR Ostaša a výzkumy pro státní správu, podklady pro plány péče PP Bělohradská bažantnice, PP U Pohránovského rybníka.
  • V ČR: CHKO Kokořínsko-Máchův kraj: PP Provodínské kameny, PR Mokřady Horní Lioběchovky, CHKO Pálava a MZCHÚ v její zprávě.
  • Zahraničí: výzkumné projekty Slovensko – NAPANT, CHKO Karancs Medves (Maďarsko), CHKO Cerová vrchovina, expedice Maroko, Kypr, Kréta, Elba, Dolomity, Thajsko a další. Členové individuálně odborně spolupracují s Muzejními a výzkumnými institucemi v ČR, ale i v EU i mimo ni. Podílejí se tak v závislosti na své specializaci skupin hmyzu na odborné determinaci sbírkových materiálu, nebo materiálů z výzkumných projektů těchto institucí.  Příklady kooperujících institucí: NM Praha, RMVČ v Hradci Králové, NHM of London, DEI, MN Berlin, NHM Budapest, NM Bratislava apod.  Výstupy z výzkumné činnosti členů jsou individuálně publikovány v odborných časopisech, jako je např. časopis ČSE Klapalekiana atd., nebo i v souborných monografiích.
  • Výstupy z výzkumů jsou zadávány také do nálezové databáze AOPK

Vnímáme, že je složité zaujmout tímto specifickým a poměrně složitým oborem mladou generaci. Proto se snažíme s kolegou Pelikánem pravidelně informovat širokou veřejnost o aktuálních entomologických a ochranářských tématech na facebookového profilu Východočeské pobočky ČSE. Doufáme, že to bude mít pozitivní vliv na mladší generaci.

Dne 31.12.2023                                                                                Mgr. Tomáš Kopecký Předseda VČ pobočky ČSE