VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI VÝCHODOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ENTOMOLOGICKÉ 2021

15.08.2022 14:12

1)Kontakt na pobočku, Výbor :

Kontakt: Předseda VČ pobočky Mgr. Tomáš Kopecký, tel: 604894897, email: kopido@seznam.cz, místo jednání: Obvykle se setkáváme v prostorách Muzea východních Čech Opletalova 334 (areál Gayerových kasáren), 500 01 Hradec Králové 1. GPS: 50°12'46.760"N, 15°50'3.290"E  - zajišťují RNDr. B. Mocek, M. Mikát.

Internetové stránky: https://vychodoceska-pobocka-cse.webnode.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/vccse/

Výbor pobočky pracuje ve složení: Předseda: Mgr. Tomáš Kopecký, členové výboru: RNDr. Bohuslav Mocek, Miroslav Mikát, Jan Pelikán, Ing. Jiří Klouček

2)Aktivita pobočky:

V posledních letech se činnost členů projevuje spíše na bázi individuálních kontaktů, nebo sdružování v menší skupiny pro konkrétní akce. Těmi jsou nejen individuální výzkumné entomologické projekty, jejichž příklady uvádíme níže, ale i akce ve prospěch ochrany přírody organizované jinými, tímto směrem zaměřenými spolky. Samostatné akce, které neperiodicky pobočka organizuje, nebo spolupořádá, byly v letošním velmi ovlivněny opět pandemií Covid-19.:

a)         Obvyklé předjarní setkání členů pobočky a přednášky v prostorách Muzea východních Čech bohužel neproběhla. Také jsme se nemohli plně zapojit do ochranářských akcí regionálních spolků jako obvykle. Podařilo nám se ale alespoň zapojit do tradiční brigády na pomoc PP Na Plachtě 24. 4. 2021.

b)        Pravidelná setkání: členové pobočky a další příznivci entomologie se pravidelně setkávali, pokud to nařízení vlády kvůli pandemii nezakazovala obvykle každé pondělí v Hradci Králové a v neděli v Pardubicích. Podobně se využívají k pravidelnému setkání 2x za rok pořádané výměnné dny v Pardubicích, to ale bylo v roce 2021 omezeno na zářijový termín.

Individuální výzkumné projekty, na kterých se podílejí členové Východočeské pobočky ČSE:

-        Východní Čechy: výzkumné projekty pro AOPK v roce 2021 např. výzkumy PR Mokřadlo, PR Maršálka, NPP Babiččino údolí, PR Hraniční louka a další individuální práce a odborné posudky pro státní správu.

-        V ČR: CHKO Kokořínsko-Máchův kraj: PP Martinské stěny, PR Vlhošť, CHKO Pálava a MZCHÚ v její zprávě.

-        Zahraničí: výzkumné projekty Slovensko – NAPANT, CHKO Karancs Medves (Maďarsko), CHKO Cerová vrchovina, Španělsko. Členové individuálně odborně spolupracují s Muzejními a výzkumnými institucemi v ČR, ale i v EU i mimo ni. Podílejí se tak v závislosti na své specializaci skupin hmyzu na odborné determinaci sbírkových materiálu, nebo materiálů z výzkumných projektů těchto institucí.  Příklady kooperujících institucí: NM Praha, RMVČ v Hradci Králové, NHM of London, DEI, MN Berlin, NHM Budapest, NM Bratislava apod.  Výstupy z výzkumné činnosti členů jsou individuálně publikovány v odborných časopisech, jako je např. časopis ČSE Klapalekiana atd., nebo i v souborných monografiích.

-        Výstupy z výzkumů jsou zadávány také do nálezové databáze AOPK

Vnímáme, že je složité zaujmout tímto specifickým a poměrně složitým oborem mladou generaci. Proto se snažíme s kolegou Pelikánem pravidelně informovat širokou veřejnost o aktuálních entomologických a ochranářských tématech na facebookového profilu Východočeské pobočky ČSE. Doufáme, že to bude mít pozitivní vliv na mladší generaci.

Dne 31.12.2021                                                                                Mgr. Tomáš Kopecký Předseda VČ pobočky ČSE