Tisková zpráva Východočeské pobočky České společnosti entomologické

26.02.2019 12:02

Výbor Východočeské pobočky České společnosti entomologické, na základě podnětů mnoha našich členů, uznal za vhodné vyjádřit se k případu  stíhání sběratele z Hradce Králové, který nabízel k prodeji zvláště chráněné druhy hmyzu a o kterém informovala některé média koncem ledna 2019.  

Dospělci většiny hmyzu představují krátkověké reprodukční stádium, jehož úloha v životním cyklu založeném na střídání vývojových stádií končí založením nové generace. Účinná druhová ochrana hmyzu spočívá na zachování vhodných biotopů, zatímco ochrana jedinců hmyzu je záležitostí spíše etickou a kulturní. Česká společnost entomologická zavazuje v etickém kodexu své členy k šetrnému a ohleduplnému chování, aby nedocházelo ke zbytečnému hubení a zabíjení živočichů ve volné přírodě.

Komerční zhodnocování nasbíraného hmyzu (s výjimkou např. odprodeje uzavřeného či celoživotního díla muzeím apod.) považujeme za nesprávné, a to i u druhů, které nepatří mezi druhy zvláště chráněné nebo ohrožené. U druhů chráněných komerční prodej striktně odmítáme.

Rovněž tak ale odmítáme paušální kriminalizaci amatérské entomologie a zkreslenou mediální interpretaci sběratelství hmyzu, jako hlavní příčiny jeho úbytku nebo ohrožení.

Amatérské sběratelství hmyzu je v České republice tradičně na vysoké úrovni a přispívá vysokou měrou k poznání života hmyzu (rozšíření, bionomie, vztahy k prostředí a dalším organismům).  Mezi našimi amatérskými entomology jsou desítky specialistů publikujících v prestižních našich i zahraničních  odborných časopisech.

Nedílnou součástí naší činnosti, dle stanov České společnosti entomologické, je snaha o ochranu životního prostředí. V případě ohrožených druhů hmyzu to znamená především péči o stanoviště, která ohrožené druhy hmyzu obývají. Členové pobočky takto odpracovali dobrovolně a bezplatně jen v loňské roce stovky hodin na entomologicky hodnotných lokalitách východních Čech – za všechny jmenujme alespoň Přírodní památku Na Plachtě v Hradci Králové či pozoruhodné písčiny v okolí Čeperky.

Ač máme v současnosti výhrady k některým částem legislativy na ochranu životního prostředí (především podle nás se s realitou míjející a neúčinnou ochranou některých druhů), nabádáme členy, aby platnou legislativu dodržovali. Chceme se nicméně zapojit do odborné diskuse směřující k její smysluplné aktualizaci. Jak bylo již výše zmíněno, řada našich členů se aktivně angažuje v ochraně přírody a spolupracuje s odbornými složkami a orgány ochrany přírody státu. Dle našeho názoru je třeba takovou spolupráci podporovat a rozvíjet.